WELLBEING Nedir?
Hepimizin isteği daha iyi ve daha mutlu olmak… Peki, bunun için gerçekten ne yaptığınızı bugüne kadar kendinize hiç sordunuz mu?
Bütünsel Sağlık insanoğlunun sahip olduğu üç ana beden olan Fiziksel, Zihinsel ve Ruhsal bedenlerinde eşzamanlı bir denge ve harmoni içinde olması demektir.
Günlük yaşamınızda ne kadar hareket ettiğinize, bedeninize aldığınız yiyecek ve içeceklere, uyku kalitenize, stres yönetimine, aile üyeleriyle, komşularımızla, iş yerindeki arkadaşlarız veya en sevdikleriniz, en değer verdiklerinizle dengeli ve besleyici ilişkiler kurmaya ve geliştirmeye ne derece dikkat ediyorsunuz?
Sadece fiziksel bedenimize özen gösterip, sağlıklı bir beslenme biçimi ve ideal bir rutinde fiziksel aktivitede bulunmak tüm bedenlerimizde denge yaratmak için yeterli değildir. Beraberinde madde ve enerjiden oluşan Fiziksel Beden sağlığımızı dengeleyici bir yaşam tarzını benimsemek zaruridir. Fakat fiziksel beden son derece sağlıklıyken eşzamanlı olarak zihinsel kargaşa, psikolojik çöküntüler ya da ruhsal problemler baş gösterebilir ve işte o zaman tüm bedenlerimizde bir uyum ve dengeden söz etmek mümkün olmayacaktır.
Bütünsel Sağlık kavramı insan yaşamını etkileyen tüm faktörleri içinde barındırır.. Aslında genel yaşam kalitemiz Bütünsel Sağlık halimizin en açık göstergesidir. Bütünsel olarak sağlıklı olmaktan ancak hem fiziksel, hem zihinsel, hem de ruhsal açılardan eşzamanlı olarak dengeli, enerjik, dingin, mutlu, zinde, barışık ve huzurlu hissetmeye başladığımızda bahsedebiliriz.
Bütünsel Sağlık yaklaşımını klasik Batı tıbbından ayıran en önemli özellik, insanın sadece fiziksel beden sağlığı üzerinde durmayıp, duygusal, zihinsel ve ruhsal beden sağlığının da, sağlık halinin temel taşları olduğunu göz önünde bulundurarak, sadece sağlıklı beslenmeyi değil, bunun haricinde diğer bedenlerimizi besleyici uygulamaları da içinde barındırmasıdır.
Bedenimiz kendi iç dinamiklerinde sürekli bir bilgi ve enerji alışverişi içerisindedir.
Fiziksel sağlığımız için olumlu bir seçim yapıp uyguladığımızda, örneğin sağlıklı beslenmeye başladığımızda veya her gün doğa içinde düzenli olarak hareket etmeye başladığımızda bundan diğer bedenlerimiz olan zihinsel ve ruhsal bedenler de anında olumlu olarak etkilenir. Aynı şekilde zihnimizi dinlendirecek bir teknik uyguladığımızda veya ruhumuzu besleyen bir dua okuduğumuzda da, bu eylemlerimizden diğer bedenler de hemen olumlu olarak etkilenir.
Bunun tersi de aynı şekilde geçerlidir. Yani sürekli sindirim sisteminizin hazmedemeyeceği miktarlarda yemek yiyor, zihinsel faaliyetlerinize hiç ara vermiyor ve zihninizi dinlendirmiyor veya bütün günü zihninizi çalıştıracak hiçbir şey yapmadan, yeni bir şeyler öğrenmeden, sadece televizyonda dizi veya haberleri izleyerek geçiriyorsanız bu seçimlerinizden de tüm bedenleriniz olumsuz olarak etkilenir.
Neden?
Çünkü bütün bedenlerimiz birbirleriyle iç içe geçmiş olarak varlıklarını sürdürmektedirler ve her an bir bilgi ve enerji alışverişi içindedirler.
Bedeniniz sabit bir yapıtaşı değil, her an değişmekte olan bir süreçtir ve günlük olarak hiç önem vermeden yaptığınız en basit seçimler dahi bu süreçte anında değişiklikler yaratır.
Örneğin;
- Sabah kalktığınız gibi midenize ilk giren şey çok önemli. Kahve ile mi uyanıyorsunuz, tavşan kanı bir çay ile mi, yoksa büyük bir bardak ılık limonlu su ile mi?
- Öğlen yemeğinizi bir sandviçle mi geçiştiriyorsunuz yoksa bünyenize uygun bir menü seçimi ile baharat kullanımı da yapıyor musunuz?
- 5 dakika da olsa her gün burundan alınıp verilen ritmik ve kontrollü bir nefes egzersizi ile zihninizi dinlendiriyor ve sinir sisteminizi düzenliyor musunuz?
Böyle küçük gibi görünen ama büyük dönüşümleri başlatan günlük seçimlerinizi daha farkında olarak yapmaya başladığınızda Well-Being Süreciniz başlayacaktır.